onsdag 28 september 2011

"The Robin Hood Tax" - något för oppositionen i Sverige?

Nu är frågan om en rättvis beskattning av bankernas internationella transfereringar aktuell igen! - nu presenterad i skepnad av bl.a.





Tanken är helt ok i teorin men... ska den fungera måste hela banksystemet inkluderas! Samt... inte minst; politiska beslut tas!



Hur åstadkommer man det i praktiken? Kampanjen för Robin Hood skatten som jag stötte på vid läsning av nyheter på The Guardians nätupplaga, hittade jag detta intresseväckande uppslag/startskott till en internationell rörelse och diskussion angående fördelningen av världens ekonomiska tillgångar.






Tobinskatt eller Robin Hood skatt, kallade den vad du vill, men nu måste den nya International formeras!



Ökad tillväxt leder som bekant inte automatiskt till en rättvis fördelning av tillgångarna, varken nationellt eller internationellt!

EU förslag om Tobinskatt

tisdag 27 september 2011

EUs "unga flexibla arbetskraft" lämnar EU!

Ungdomsarbetslösheten utgör ett av de största problemen i EU idag.
Den välutbildade unga befolkningen i Europas stater saknar möjligheter att försörja sig genom eget arbete ,och tvingas bo kvar hos sina föräldrar i allt större utsträckning. En ökande brist på hyresbostäder och arbeten för nyuexaminerade akademiker med höga förväntningar på välbetalda arbeten ökar frustrationen inför framtidsutsikterna inom yrkeslivet och möjligheten att bilda familj. Dessa faktum leder ju också till problem när äldre förväntas arbeta allt längre upp i åldrarna!
En av de s.k. pelarna i EUbygget är den flexibla arbetskraften!
Portugisiska ungdomar som t.ex. flyttar till olika Afrikanska och sydamerikanska stater p.g.a. arbetslösheten i EU, var kanske inte det scenario som var tänkt från början.
Att det nyliberala bygget börjar krackelera blir allt tydligare för var dag som går, det är dags nu att respektive stater tar ansvar för sin befolknings behov. De oroligheter som skakat t.ex. Storbritannien den senaste tiden är bara en förövning för vad som kan väntas inom en närmare framtid. Klassklyftorna ökar över hela världen, som ett resultat av den nyliberala politik som bedrivits de senaste 15 åren! Nu är det skördetid. Görs inget åt ungdomsarbetslösheten är det nog så att anarkin väntar runt hörnet.

"Enligt färsk statistik passerar arbetslöshetssiffran
i EU för ungdomar mellan
15 och 24 år just nu fem miljonerstrecket.
De yngsta på arbetsmarknaden
har drabbats hårt och har fått ta
stora smällar av den ekonomiska krisen.
Enligt Oskar Nordström Skans,
forskare på Institutet för arbetsmarknadspolitisk
utvärdering (IFAU) är det
dessutom vanligt att ungdomar hamnar
i arbetslöshet i övergången mellan
utbildning och arbete
."

SR P1

BBC

EU/Ungdomsarbetslöshet

måndag 26 september 2011

Angående bostadsbristen i dagens Sverige

Arbetslöshet parad med bostadsbrist - är ingen god cocktail!
Att ha inneboende när lägenheten bara bestod av ett rum och kök, var inte något ovanligt på 1920- och 30-talets bland arbetare i Sveriges större städer, det var ett sätt att klara hyran även när inkomsterna från lönearbete uteblev. Änkor med flera barn kunde på det här sättet få ett tillskott till försörjningen. Är den här verkligheten något alliansregeringen önskar åter? Vad görs i annat fall för att motverka en utveckling som alltmer drar åt ett kaotiskt läge?
Dåvarande Kommunminister Mats Odells förslag 2010 - att hyra ut halva bostaden skattefritt känns ju som en väldigt visionär, och långsiktig politisk lösning på problemet!?
Följande inslag från SR / Minnen pekar på hur lätt historien kan upprepa sig när marknaden går före människans väl!

Boverket









fredag 23 september 2011

Frihet - ett begrepp som urholkats?

Ett ovanligt spännande möte i en annars mediokra pratshowen Skavlan, på SVT , med Annika Östberg, Kevin Costner och Jonathan Franzen.
Är frihet idag den "amerikanska drömmen" att lyckas, eller... möjligheten att få välja livsinnehållet på egen hand?

Är en frihet från lyckobegreppet; en nåd att stilla drömma om?



Bokmässan 2011 / Annika Östberg


SvD / Recention



Adlibris


måndag 19 september 2011

Palestina - nytt hopp om en "tvåstatslösning" med Israel?

Som en av de mycket hoppingivande effekterna av den nordafrikanska "demokrativåren", ser jag de senaste dagarnas utvecklingen i Palestina. Även om ett samarbete mellan Hamas/Fatah är ett skräckscenario för den israeliska regeringen, framstår ändå en förening av Hamas och Fatah som en gemensam politisk kraft, som en trolig och framkomlig väg, för en nödvändig utveckling av den utdragna konflikten.
Stridigheterna mellan de båda palestinska organisationerna har passat Israels regering som hand i handske! - Att motståndsorganisationer internt förgör varandra, är varje krigsförande stats hemliga dröm. Nu ligger "bollen" hos USA och FN!

fredag 16 september 2011

EU skatter?

En fråga som är av stor vikt att lyfta till nationell diskussionsnivå! Det här är en fråga som fått alltför liten uppmärksamhet i media, trots att behovet av information till allmänheten när det gäller konkreta ekonomiska frågor om fördelningen av de gemensamma tillgångarna i EUsamarbetet!


För Sverige som nettobetalare till EU, är frågan om ökade skatter till EU/ ECB inte särskilt intressant, i alla fall är det vad Statsminister Reinfeldt hävdar i nedanstående länk till Riksdag & Departement:
Förslag till EU budget. Här önskar jag verkligen att Sveriges regering står på sig i sin kritik av det ekonomiska samarbetet inom EU.
Nio EU stater efterfrågar en stramare EU budget.

Hoppas att diskussionen förs ner till en mer allmän förståelse, för vad det s.k. samarbetet innebär för den politiska styrningen inom de nationer som ingår i samarbetet.

En debatt vore verkligen välkommen på nationell nivå, men är den det på den övernationella EUnivån?


Läs mera: Svd

torsdag 15 september 2011

Paul Krugman om EUs och USAs ekonomiska kris -

Vid Paul Krugmans besök i Sverige uttalade han enligt GP/TT följande angående Eurokrisen:
" Paniken innebär en reell risk för en själv uppfyllande profetia"

Som alltid innebär psykologiska massrörelser inom börshandeln den verkliga faran för världsekonomins monetära utveckling, börs- och obligationshandel måste styras politiskt av regeringar som har samhällets makroekonomi som främsta mål vid beslutsfattande som påverkar människors levnadsförhållande. En variant av Tobinskatten är ett sätt att få styrning av den globala börshandeln, kanske till att börja med inom Euroområdet.
Enligt Krugman är: "USAs problem helt och hållet politiska". Uttalande förefaller en aning märkligt med tanke på de skulder USAs ekonomi helt klart har till de stater som investerat i statsobligationer och i riskkapital på börserna i USA!

citat från New York Times --------------------------------------------------------------------------------

August 19, 2011, 5:40 am Finally, Someone to Run Against Wall Street
One of the truly amazing things about American politics in the Lesser Depression is that nobody in political life has been willing to run as the champion of ordinary Americans against the financial wheeler-dealers who brought this disaster on us. Republicans won’t, of course, because their worldview says that greed is good and government the only source of evil. But Obama has also been almost weirdly unwilling to express even the slightest populism.

So I’m glad to hear that Elizabeth Warren will apparently run for Senate. She’s no Huey Long — her manner is more schoolteacher than rabble-rouser — but that makes her more credible. And she’s got the best credentials on the financial crisis of any prominent figure in American life.

This should be edifying."

Sveriges Radio P1/Godmorgon världen

Svd Svd Det progressiva USA

Sveriges Radio / Ekot

Expressen / Klas Eklund

måndag 12 september 2011

Ny e-boks verksamhet - ger tillgång till ett globalt och mycket innehållsrikt bibliotek - Amazon mutar in ett nytt område?

Är detta en fråga för Svenskt Näringsliv i framtiden, ...eller är det bara kommunala verksamheter som inte får konkurrera med vinstdrivande företag?
Osund konkurrens är per definition offentligt driven verksamhet?

Mot en månatlig fast avgift kommer läsare över hela världen att kunna ladda ner det mesta som önskas genast!

Hur kommer bibliotekens roll att se ut om detta blir verklighet? Förhandlingar med förläggare världen över är tydligen redan igång, enligt artikeln/bloggen nedan:
Amazon - konkurrerar med biblioteksverksamhet ?

Citat från: The Guardian

"- The whole thing feels a bit Chinese whispers at the minute (who are these "people"? How did they get so "familiar"?), but taking the enigmatic sources at face value for just a second, it does sound as if something may perhaps be in the offing. Allegedly – allegedly! – Amazon is looking into offering a subscription library service to members of its paid-for Prime program, which currently offers free next-day delivery and film and TV on demand to its members, for a fixed monthly fee. The service would be US-only to begin with, it seems, but it's a safe bet that we'd see it over here in the UK in a matter of months if it takes off".

lördag 10 september 2011

Strindberg - fortfarande stor utomlands, men... i Sverige?

August Strindberg - en av de mest mångsidiga författare Sverige någonsin haft. Han författade: noveller, romaner, dramer, pamfletter inom alla ämnesområden - inget var honom främmande, allt var av intresse, från det lilla till det stora.
Nästa år firas ett, Strindbergsjubileum med förhinder?
Av någon outgrundlig anledning satsas minimalt från statligt håll för att möjliggöra att de som inte stiftat bekantskap med Strindbergs författarskap, ska få tillfälle att göra det!
Varför kommer inte några nyutgåvor ur hans författarskap,
det vore ju ett förträffligt tillfälle för unga och nyinflyttade svenskar, att få förståelse för den kulturella mylla som dagens Sverige vuxit fram ur.
Är det hans kanske alltför tidiga "postmoderna" angrepp på det samtida samhällets syn på politiken, moralen, religionen, som gör det svårt att greppa hans användbarhet som nationalsymbol?
Hans sätt att tidigt ifrågasätta klassamhällets fundament, oroade då och... kanske nu?

Libris.se

Strindbergsmuseet

10 år efter angreppet mot "World trade center" den 11 september 20001




Följderna av 11 september händelserna i USA har knappast varit möjligt att glömma även om man skulle önska det!
Det tycks vara ett påbjudet credo i all massmedia världen över att dessa händelser ska mer eller mindre brännas in i minnet på alla världens medborgare, oavsett förhållande till USA.
När det gäller uppmärksamheten kring den tragiska händelsen, råder närmast ett religiöst påbud att omfatta den vedertagna uppfattningen om vilka de bakomliggande orsakerna till händelsen och till vilka förövarna var . "Kriget mot terrorismen" - som bland annat innebär att det efter 10 år fortfarande sitter fångar på Guantanamo, utan att de fått en regelrätt rättegång, många av dem vet fortfarande inte vilket de anklagas för!
Ett mer balanserat och reflekterande förhållningssätt har public serviceföretaget Sveriges Radio / Konflikt stått för!
Det känns bra att få möjlighet att kunna få en mer sammanhållen syn på problematiken kring synen på islam, arabvärlden och andra sätt att se på tillvaron än genom "den amerikanska livsstilens" linser.
Historia skrivs av vinnarna - och vilka de är, kanske inte är solklart i dagens politiska läge?

tisdag 6 september 2011

USA - klassklyftorna ökar! Hur ska den ekonomiska krisen mötas av "världens största ekonomi"?

President Barack Obama - vems intressen går han egentligen? Demokratins svårigheter blir uppenbara när de politiska intressena inte sammanfaller med nationella/medborgeliga behoven. En stark stat är nödvändig för hävdandet av demokratiska krav på stöd för utveckling, både på individuell och nationell nivå.


Speglar den senaste tidens politiska förvirring i USAs politiska institutioner en förvriden självbild? - att inga andra ekonomier i världen har lika stor betydelse och inflytande över hur den globala ekonomin utvecklas? Kanske det är dags att omvärdera de "nationella värdenas bevarande", med hjälp av militärmakt och intervention av enskilda stater i världen - i demokratins och antiterrorismens namn! En liten lagom "dos" protektionism kanske inte skulle vara helt fel, för att ge rum åt lite välbehövlig reflektion över sakernas tillstånd! Finansvärldens grepp om världsekonomin är av avgörande betydelse för hur nationella ekonomier ska kunna överleva och utvecklas, IMF och Världsbankens sätt att möta krisen visar bara sitt rätta ansikte för världen - de ekonomiska krafternas behov går före före nationella och medborgerliga behov, och då främst ser till valutamarknadens väl, för börs- och aktiehandeln, i USA och EU.


Den senaste nedvärderingen av de Amerikanska ekonomins soliditet borde stämma till eftertanke.

Sveriges Radio /Ekot


Sveriges Radio / Konflikt / "Galna pengar"

fredag 2 september 2011

Halverad restaurangmoms - fler ungdomsarbeten?

Vilka garantier finns för att en halverad restaurangmoms skulle innebära fler arbetstillfällen för ungdomar ... varför skulle företagare plötsligt intressera sig mer för nationalekonomiska effekter än egen vinning?


Var finns det en reglering av "subvenitonerna" till krögare, som hindrar näringsidkare att stoppa stödet i egen ficka och ge blanka f-n i arbetstillfällen för ungdomar, eller att göra en svart marknad vit?
Borde inte en sänkning av momsen följas av en uppföljning där staten faktiskt ges möjlighet att kontrollera att fler arbetstillfällen skapats?
Eller... är det bara frågan om fromma förhoppningar från regeringens sida?
Är detta arbetslinjen i praktiken eller en eftergift för kraftig lobbyverksamhet från näringsidkare, vem har annars bett om den här typen av skattesänkning i en tid som enligt finansminister Anders Borg bjuder på ett plötsligt minskat budgetunderlagd.v.s en förväntad minskad tillväxt för Sveriges ekonomi, trots att vår ekonomi ligger bäst till i hela EU!
I tider av ekonomiska åtstramningar lär inte medborgarna strömma till restaurangerna, när det inte ens finns några garantier att priserna sänks för konsumenten! Hur ska krögarna/kaféägarna för övrigt kunna sänka några priser när det är meningen att de ska anställa ny personal?

Svenskt näringsliv
Barometern
Arbetaren
utvärdering av sänkt moms inom restaurang- och frisörverksamheten i Finland
Sveriges Radio / Ekot