tisdag 9 augusti 2011

Sommarläsning - när sensommarens kravlösa dagar närmar sig!

August Strindberg Röda Rummet (Folket i Bild 1959); Götiska Rummen (Oktoberförlaget 1977); Svarta fanor (Nordstedt 2005)

" Tre av Strindbergs mest antingen älskade eller avskydda romaner och de kanske mest politiska. De är förutom sataniskt roliga, en effektiv drift med den tidens frasradikaler som pratade om revolution, samhällsförändring men i grunden vände tillbaka till det borgerliga livet efter en utflykt i radikalismens sommarhage! "
Citat: LO i Sverige


Själv finner jag nog Götiska rummen mest utmanande,inte minst i dagens Svenska politiska debattklimat. Till skillnad från Röda rummet, som de flesta gymnasieelever traditionellt haft på sitt pensum sedan den senare delen av 1900-talet, känns den politiska udden fortfarande vassare, roligare och fortfarande aktuell i Götiska rummen. Den intellektuella eliten behöver skakas om då och då!


Att reducera Strindbergs författarskap till enbart en ovillig inställning till kvinnor (vilket sker ibland, är verkligen en sanning som kan diskuteras som en fråga i sig, - men en annan gång!) är oerhört missvisande med tanke på vilken sprängkraft det finns i hans beskrivning av samhällets hierarkier, nepotism och korruption!

Götiska rummen online via projekt Runeberg.


Bild: Akvarell av Carl Larsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar