Reflektioner angående igår och idag, sammanhang och samtidspåverkan. Kulturella, politiska och ekonomiska variabler som väcker mitt intresse för; mänskliga och samhälleliga reaktioner och relationer!
måndag 27 juni 2011
Svenskt Näringsliv motarbetar Sveriges Försvar!
Det är motigt för försvarsministern att skapa en ny frivillig yrkesarmé, när staten motarbetas av kapitalet!
fredag 24 juni 2011
Fattiga barn; då - och nu!
Badbussarna fortsatte att gå långt in på 1950-talet. Att ta sig ut till havet var näst intill omöjligt för den som inte hade pengar, eller ett eget fortskaffningsmedel som t.ex. cykel eller bil.
SR/Minnen i P1 är ett radioprogram som ger en möjlighet att sätta sig in i 1920-talets sociala verklighet i Sverige, lyssna på Badbarn i Askim .
Kanske dags för badbussarnas renässans!
"Nygamla" Badbussar till Borås och Bergsjön.
torsdag 16 juni 2011
Överstatlighet - en direkt följd av den ekonomiska krisen?
" Den europeiska stabilitetspaktens mål, om att ett budgetunderskott inte får överstiga tre procent, eller att statsskulden får uppgå till max 60 procent av BNP, har inte uppnåtts"
Vad innebär detta i praktiken för de länder som ingår i Europaktens samarbete?
Ytterst handlar det om respektive folks och länders rätt till suveränitet och demokratiska rättigheter. Greklands situation har inte skapats av Greklands befolkning, utan av de sammanhang som staten Grekland befinner sig i; EU, EMU, en globaliserad kapitalism... socialdemokratiskt styrda stater tycks vara först på agendan när det gäller tvångspaket från IMF och EU, en tillfällighet... eller? Dessutom kan nämnas i sammanhanget att både Tyskland och Frankrike uppvisar en statsskuld på över 80 procent av BNP!
tisdag 14 juni 2011
Osund konkurrens?
Detta är en helt ohållbar ideologisk retorik.
Så länge kommuninvånarna betalar sin kommunalskatt är det också en rättighet att få service för pengarna, av god kvalitet!
Den nyliberala ideologin är trots allt ingen naturlag, utan kan och bör ifrågasättas!
Ibland tar sig näringslivets hyperkänsliga inställning till konkurrens ganska löjliga former, som när Svenskt Näringsliv tar upp frågan om Osund konkurrens på sin hemsida!
Kommunen står inför svåra problem när det gäller att; dels samarbeta med NGOs/Frivillig organisationer, och dels sopa mattan för entreprenörerna, så att de vill etablera sig i kommunen och eventuellt skapa nya arbetstillfällen. Kommunerna står mer eller mindra handfallna med mössan i hand!
Konkurrenslagen kan leda till att en liten caféverksamhet som drivs av kommunen, via en frivillig organisation, med hjälp av personer med olika funktionshinder, kan bli föremål för utredning om eventuell osund konkurrens, om en företagare anser sig vara förfördelad. Hur sund är egentligen en sådan lag?
lördag 11 juni 2011
Montaignes fria tankar - Lästips för sommaren!
Montaignes essäer om livet; i stort som smått. Han behandlar ämnen som intresserar honom, svepande infallsrikt eller detaljerat och precist!
En författare som inte censurerar sig själv utan rannsakar sina tankar och påståenden med stort intresse.
I det fria förhållningssätt han intar till livet och dess olika uttryck ser jag som en själsfrände; när det gäller synen på livets olika villkor. Att genom läsningen av hans texter kunna ta del av hur en reflekterande människa, som levde sitt liv under 1500-talet förhöll sig till sin kontext och samtid, känns som ett privilegium.
Montaignes författarskap har varit, och är fortfarande en historisk ögonöppnare för den nyfikne läsaren.
Svd Sara Beckwell.
Jenny Diski
Adlibris: Jenny Diskis "Till den skrivande kvinnans försvar".
Bodil Malmsten i SvR P1/OBS: om essäens fader: Montaigne.
fredag 10 juni 2011
Biblioteken - en rationell lösning på privata lagringsproblem?
Privata bibliotek som öppnas för en intresserad allmänhet, kanske är en lösningen på kommunernas finansieringsproblem? Jag menar... varför kasta bort
skattemedel på att köpa in aktuell litteratur när man kan göra loppisfynd?
Så ett förslag till kultur/bibliotekschefer i våra fattiga förorts stadsdelar och landsbygdskommuner: följ bibliotekslagen till punkt och pricka: ETT BIBLIOTEK I VARJE KOMMUN.
Ta bort "mediapengarna" från bibliotekens budget, och rationalisera bort inköpsverksamheten på biblioteken! Det finns ju ingenting i lagtexten som pekar på vad biblioteken ska innehålla.
Detta kommer antagligen att leda till lägre lånestatistik och missnöjda låntagare, men kommunpolitikerna har ju hållit sig inom budgetens ramar och det är ju politikernas uppdrag, eller...
Akut lagerproblem kan vara lösningen på bibliotekens akuta finansierings behov, i allafall ur ett trångt kommunperspektiv!
tisdag 7 juni 2011
Grekland lämnar EMU?
SvD BBC IMF
måndag 6 juni 2011
Bibliotekens framtida roll - ständigt lika omtvistad
Biblioteket - en symbolinstitution...?
Alla vill ha dem kvar, men... allt fler struntar i att använda dem.Ett samhälles syn på läsandet, och tillgången till litteratur avspeglas i hanteringen av de offentliga biblioteken. Idag tycks utanverket många gånger vara det viktigaste. Kanske ett resultat av den existerande bibliotekslagen - ett folkbibliotek i varjekommun - och en ovilja från kommunpolitikernas sida att förstå den inneboende långsiktigheten i biblioteksdriften. Eftersom kommunerna idag drivs enligt företagsprinciper innebär det också ett anammande kvartalsekonomi kortsiktiga planering/framförhållning!
söndag 5 juni 2011
"Det är synd om människorna"
Efter att tagit del av Tom Alandhs dokumentär "Drömmen om Sverige" Svt/Dokumentär, funderar jag över om en människa egentligen någonsin kan sona ett brott, även om ett utmätt straff har avtjänats?
Straff är idag, som alltid kopplat till hämnd. Vilka möjligheter har en människa att återskapa ett värdigt liv, när allt i samhällslivet bygger på att man har samlat pensionspoäng i rätt antal år, utan uppehåll av irrationella händelser som sjukdom, arbetslöshet och ett liv i marginalen?
Den otroliga präktighet som präglar tankesätten idag är uttryck för en fantasilöshet utan gränser. Rollen man får sig tilldelad i livet är ofta ganska begränsande, att hålla sig inom ramarna blir allt viktigare, eftersom det handlar om möjligheter till liv, det är det som är fotfästet för "arbetslinjen"! Att livet inte alltid går på räls, upptäcker de flesta av oss efterhand som tiden rusar förbi!
Strindbergs ord angående mänskligheten - Det är synd om människorna - är en sanning som tyvärr bevisas om och om igen. Det är inte enbart offren/brottslingen jag tänker på utan även, den stora majoriteten som ropar på hämnd, de som aldrig gör något fel eller avvikande.Lite ödmjukhet inför livet och varandra, kanske skulle vara en möjlighet till ett mänskligare liv för de som kämpar för att finna en ny plats att utvecklas på.