måndag 7 februari 2011

"Desperados i biblioteksvärlden": Det nya biblioteket - Den nya identiteten?Tack "Gamlebib", för detta generösa och fräscha inlägg, i debatten angående folk bibliotekens framtid! och för ert totalt fria inställning till problematisering av den tekniska/ekonomiska utvecklingen i biblioteksvärlden idag.
Med tanke på den ekonomiska situation som de flesta kommunala bibliotek befinner sig i idag är det verkligen av stor vikt att ha "högt i tak" när det gäller överlevnadsfrågan, ... eller hur?

Skattefinansierat eller inte, det är frågan!
Går ytterligare skattesänkningar igenom, enligt det nya arbetarpartiet/ Moderaternas senaste förslag, kommer nog en framtid som redan är en realitet i Nacka kommun, där kommunen lagt ut verksamheten på entreprenad, bli allt vanligare runt om i landet.
Den ideologiska diskussionen om den offentliga servicen kommer nog att skruvas upp ett hack framöver; frågan om fördelningspolitiken måste upp på bordet - i en demokrati kan inte skattesänkningar vara den väg vi ska gå, om vi vill ha en så rättvist som möjligt fördelad tillgänglighet till information och olika kulturyttringar; oberoende av ekonomiska förutsättningar. Kommer 1960- , 70- och 80-talen att innebära en parentes för den offentliga biblioteksverksamheten i Sverige?
Ytterligare debattinlägg angående privatisering av driften på Nacka kommuns biblioteket hittar du här:SVD, The Guardian, Dieselverkstans bibliotek AB , BBC, Svensktnäringsliv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar