söndag 27 februari 2011

Psykologi i börs- och finansvärlden bildar ekonomiska bubblor; och politisk turbulens"90 % av rörelserna inom världens ekonomier är ett resultat av psykologiska värderingar av marknaden"
Har bollen väl sats i rullning är spelet igång!
- Känslor styr mycket av det mänskliga handlandet; men "economic man" är trots allt bara ett ekonomiskt tankeverktyg, ett uttryck för en önskan om raka och geometriska former i den teoretiska världen av olika modeller.
Allt från investeringar/finansbubblor till revolutioner, handlar i grunden om känslor/psykologi även om vi tror att vi handlar logiskt och strategiskt genomtänkt.
Klass och status är bakomliggande strukturer som styr de flesta ställningstaganden och val vi gör i livet. Den känslomässiga sidan av intellektuella beslut är väl värt att reflektera över; en önskan om en speciell utveckling av händelseförloppet kan lätt "dra iväg" åt håll man inte önskat och .... plötsligt springer alla åt samma håll!
Är man medveten om de här mänskliga sättet att reagera och handla, kanske det sitter en liten iakttagande "jäkel" på axeln och kan mana till lite distans och eftertanke i svåra lägen, både i stort som i smått; d.v.s. både personligt som globalt! Att en bostadsbubbla existerar redan nu på den Svenska bostadsmarknaden, är inte särskilt förvånande med tanke på den upptrissade prisnivån som råder, bland annat beroende av en låg nyprodution av hyreslägenheter.
Ta en titt på dagens bostadsmarknaden i England t.ex. här börjar det också att röra på sig!
SvD, Chefsingenjören för frågan om psykologins/känslans påverkan på samhällelig utveckling ännu längre, och analyserar den nordafrikanska politiska utvecklingen i Egypten.
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar