onsdag 29 december 2010

Vinterboktips - Samt nyårsönskning!Låt 2011 bli ett moteldens och motståndets år!


Pierre Bourdieu:
Moteld: Texter om nyliberalismens utbredning.

utkom på svenska 1999.Nyliberalismens nya doxa d.v.s. nyspråket inom den nyliberala högeralliansen, och delvis också inom socialdemokraternas "förnyare" inom Europa, har verkligen slagit rot och etablerats under slutet av 1990-, och under 2000-talet. Även Sveriges ekonomiska/politiska utveckling följer samma mönster till stor del, motsättningarna mellan de som har och de som inte har ökar, även här, - det är en medveten politik som sprider sig över den Europeiska kontinenten; ett politiskt paradigmskifte av stora mått!

Nedmonteringen av de statliga välfärdsfunktionerna inom Europeiska stater som t.e.x ; England, Frankrike analyseras och jämförs här med USAs ekonomiska och utveckling, med nyspråkets mest älskade begrepp: "globaliseringens" och "flexibilitetens" i centrum av granskningen.
Bourdieu pekar med sin analys på följande nu väl kända politiska och ekonomiska fenomen:

"... I bankirernas Europa ska ingen arbetare känna trygghet, anställningarna bli korta och de sociala skyddsnäten så grovmaskiga att bara ömkansvärda undantagsfall fångas upp av dem. Skatterna ska drivas i botten så att penningströmmarna så gott som ograverade kan flyta mellan länder och världsdelar"

Och... kan man lägga till; även arbetslösheten och därmed följande nedgång i ekonomierna.

Den här boken skulle jag vilja att socialdemokratins "förnyare" skulle läsa och begrunda, men... även övriga vänstern skulle må bra av att självkritiskt granska sin roll i den nyliberala "revolutionens"maktövertagande i dagens Europa!
När ska en "kritisk internationalism" se dagenas ljus - som skulle utgöra den moteld som saknas idag?
Jag sätter mitt hopp till att ett uppvaknade kommer att ske under 2011!

Ifrågasätt den nyliberala doxan, var den än uppträder, ifrågasätt konsensus!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar