Reflektioner angående igår och idag, sammanhang och samtidspåverkan. Kulturella, politiska och ekonomiska variabler som väcker mitt intresse för; mänskliga och samhälleliga reaktioner och relationer!
söndag 5 december 2010
Julian Assange Wikileaks grundare - en övertygad anarkist eller exhibitionist?
Vad vill egentligen Wikileaks grundare Julian Assange med sin verksamhet?
Man ställer sig något frågande till offentliggörandet av hemligstämplade dokument.
- Vill han peka på; lättheten att nå faktaupplysningar för den som kan och vill bryta mot koderna, både tekniska och etiska,
... eller varna världens etablerade stater från att kommunicera via nätet ... eller vill han bara ha personlig uppmärksamhet? Är han en övertygad anarkist, d.v.s. att han ser ett skapande kaos, med autonomt styrda grupper, och avsaknad av hierarkier, som ett önskvärt mål.
Med andra ord direkt demokrati?
- Ja, vad vet jag - en maktfaktor som kommer att skapa nya normer för datanätets användande i framtiden är det helt klart frågan om.
Ser vi kanske också början på en ny form av nätbaserad motståndsverksamhet... vem eller vilka, kommer i framtiden att styra informationsflödet på det globala nätverket; kommer det att bli en möjlighet att annställa en "datanörd" för att komma åt eftersökta fakta och sekretessbelagd information, kanske har offentliga institutioner fått sig en verklig tankeställare när det gäller frågan om å ena sidan tillgänglighet, och andra sidan säkerhet!
På något sätt verkar naiviteten vara ganska stor på många håll när det gäller datasäkerheten, kort sagt: vill man inte offentliggöra en uppgift ska den heller inte läggas upp på nätet!
Ta del av intervjun här:
http://www.economist.com/blogs/multimedia/2010/07/wikileaks_and_afghan_papers
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8232110.ab
Etiketter:
Aftonbladet,
arbetslinjen,
diplomati,
EU,
storbritannien,
säkerhet,
The economist,
USA,
wikileaks
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar