Hur förvånad blir man egentligen...?
När den allmänna värnplikten skrotades förra året, med hjälp av den röd/gröna alliansen, stod det tämligen klart att det här skulle bli ett sätt att möta den ökande ungdomsarbetslösheten. Det som den samlade oppositionen trodde var en nedrustning, med minskade anslag till fösvaret, var i själva verket ett sätt anpassa det Svenska försvaret till EUs krav på flexibilitet Närmare 4000 tjänster ska tillsättas, - efter att tidigare personal inom försvaret har tvingats att gå, om de inte var villiga att ta värvning i utlandstjänst!
Med den brist som nu råder på arbetsmarknaden när det gäller "okvalificerade" jobb till ungdomar, som t.ex. inte slutfört gymnasiestudierna, eller inte har godkända betyg i kärnämnena, finns de en uppenbar risk att de kan lockas in i åtaganden som egentligen inte är särskilt genomtänkta. Även om de ännu inte kan tvingas att ta värvning kanske det inte är så långt borta som en realitet, om man betänker risken av att till exempel högre studier kommer att avgiftbeläggas, som t.ex. i England nyligen. Om försvaret i framtiden kommer att erbjuda mindre bemedlade en möjlighet till försörjning och utbildning på "ett bräde", som i många andra länder, så finns det nog anledning att tro att det inte kommer att råda brist på intresserade "frivilliga" till Sveriges armé!
I dagens DN, SVD,och Sverigesradio P1, tar man upp frågan om det är rätt att använda Arbetsförmedlingen som kanal för värvning av både civil och militär personal till försvarsmakten.
Frågan om ett försvar som är beroende av värvad personal innebär bl.a. att armèn i ekonomiskt goda tider kommer att konkurrera med övriga arbetsmarknaden, och då tvingas att erbjuda till exempel olika utbildningar, där individen slipper att ta studielån.
SVTplay , chefsingenjören, Riksdag och Departement.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar