onsdag 29 december 2010

Vinterboktips - Samt nyårsönskning!



Låt 2011 bli ett moteldens och motståndets år!


Pierre Bourdieu:
Moteld: Texter om nyliberalismens utbredning.

utkom på svenska 1999.



Nyliberalismens nya doxa d.v.s. nyspråket inom den nyliberala högeralliansen, och delvis också inom socialdemokraternas "förnyare" inom Europa, har verkligen slagit rot och etablerats under slutet av 1990-, och under 2000-talet. Även Sveriges ekonomiska/politiska utveckling följer samma mönster till stor del, motsättningarna mellan de som har och de som inte har ökar, även här, - det är en medveten politik som sprider sig över den Europeiska kontinenten; ett politiskt paradigmskifte av stora mått!

Nedmonteringen av de statliga välfärdsfunktionerna inom Europeiska stater som t.e.x ; England, Frankrike analyseras och jämförs här med USAs ekonomiska och utveckling, med nyspråkets mest älskade begrepp: "globaliseringens" och "flexibilitetens" i centrum av granskningen.
Bourdieu pekar med sin analys på följande nu väl kända politiska och ekonomiska fenomen:

"... I bankirernas Europa ska ingen arbetare känna trygghet, anställningarna bli korta och de sociala skyddsnäten så grovmaskiga att bara ömkansvärda undantagsfall fångas upp av dem. Skatterna ska drivas i botten så att penningströmmarna så gott som ograverade kan flyta mellan länder och världsdelar"

Och... kan man lägga till; även arbetslösheten och därmed följande nedgång i ekonomierna.

Den här boken skulle jag vilja att socialdemokratins "förnyare" skulle läsa och begrunda, men... även övriga vänstern skulle må bra av att självkritiskt granska sin roll i den nyliberala "revolutionens"maktövertagande i dagens Europa!
När ska en "kritisk internationalism" se dagenas ljus - som skulle utgöra den moteld som saknas idag?
Jag sätter mitt hopp till att ett uppvaknade kommer att ske under 2011!

Ifrågasätt den nyliberala doxan, var den än uppträder, ifrågasätt konsensus!!!

fredag 24 december 2010

Mera jul !!!


Här sparas det inte på effekterna, allt på en gång och massor av allt!
Ja, nu är det jul, - och förhoppningsvis, därmed tid för att koppla av ordentligt, och ta det lugnt. Nu kan det bara bli bättre!
En God Jul och ett Gott Nytt År önskar jag dig som besökt min blogg under året som gått!!!

söndag 19 december 2010

Lyssnartips i julstöket: Jussi Björling - OHelga natt

"Julsångernas julsång" !

Jussi Björlings fantastiska tolkning av den tyska julpsalmen från 1818, gör mig tårögd, genom den kraft och värme han förmedlar. Man behöver inte vara religiös för att känna det gudomligas närvaro! Tårarna "strömmar" och jag känner mig befriad och glad.

Denne gudabenådade tenor som lever kvar genom de inspelningar som gjordes på 1940-talet; tack för teknikens landvinningar, som gör det möjligt att lyssna på sånger från denne svenske operatenor - enligt mitt tycke, främste sångaren genom tiderna.

Ta en paus i julstöket, eller vad du sysslar med - och njut!


YouTube - Jussi Björling - O Holy Night

tisdag 14 december 2010

Välgörenhet till jul - en "nygammal" företeelse?


- Jag ifrågasätter inte att Frälsningsarméns arbete har skett med ett gott uppsåt, men de flesta känner och kände säkert ett avsevärt motstånd inom sig för att be om hjälp i en svår situation.


- Kopplingarna till högeralliansens syn på fattiga och arbetslösa är inte svåra att upptäcka! Allmosor istället för en rättvis fördelning av resursena. Men med ett stadigt minskande skatteunderlag p.g.a. lägre skatter, särskilt för höginkomsttagarna, följer ju en minskad budget att fördela. Ta dig in på sveriges radio P1 och lyssna på hur det lät när det begav sig, 1938!

En klassisk radiojul med SR Minnen - SR Minnen Sveriges Radio
Övriga inslag på SR Minnen/radiojul, går inte heller av för hackor - sajten är en guldgruva!

- Om avdragsrätten, för välgörenhet från företagare och välbeställda träder i kraft, som föreslagits av regeringen, lär vi få se ett uppsving för välgörenhetsbaler och liknande företeelser, i gammal välkänd anda från industrialismens barndom, då utsugningen av arbetare låg på topp!


När alltfler blir beroende av de "beviljades" smulor och får stå med mössan i hand, ökar också klassmotsättningarna i samhällsbygget!

Ekonomisk hjälp via frivilligorganisationer (NGOs), i stället välfärdsekonomi, är med all tydlighet det alltmer nyliberala EU staternas melodi när det gäller de framtida sociala skyddsnätet för medborgarna.


Kanske proklameras 2011 som volontäråret? Det vore inte helt otroligt. Kulturministern Lena Adelsohn Liljerorh har ju redan börjat staka ut linjerna för hur volontärarbete ska ske inom den Svenska museivärlden!





2010 - det av EU utsedda fattigdomsbekämpningsåret i Europa - vem visste det?

Kände någon, utom de närmast inblandade, till att 2010 varit utnämnt till det europeiska "fattigdomsbekämpningsår"?
Det verkar snarare ha varit frågan om det motsatta - ökade klyftor; och ökad arbetslöshet.

Besök nedanstående länk till KONFLIKT:
Fattigdom i Europa - Konflikt - Fördjupande nyhetsmagasin - Konflikt Sveriges Radio
Här hittar du Sveriges bästa nyhetsprogram inom public service,- utan konkurrens!

lördag 11 december 2010

Fysikpristagarens tal - Andre Geim's Nobel speech- Nobel 2010



Ett ovanligt öppet och kritiskt tal, aldrig tidigare har någon tagit tillfället i akt, i det här sammanhanget, och uttalat sig om aktuella händelser och trender; i klarspråk utan krystade omskrivningar, - utmärkt!

torsdag 9 december 2010

Musikalisk tankefigur med Fläskkvartetten



Grisens sorgsna... men ack så vackra tankar! Det mesta faller på plats... och verkar plötsligt uthärdligt i det närmaste; förklarat... och luften blir lättare att andas. Ibland är ord, bara för mycket.

söndag 5 december 2010

En påminnelse om "nätets" skörhet - och "dubbelhet"


"Hemligheter är lika gamla som stater, och det är också fienders, kritikers och självutnämnda experters mödor att avslöja dem"





foto: The economist online.

Julian Assange Wikileaks grundare - en övertygad anarkist eller exhibitionist?


Vad vill egentligen Wikileaks grundare Julian Assange med sin verksamhet?


Man ställer sig något frågande till offentliggörandet av hemligstämplade dokument.
- Vill han peka på; lättheten att nå faktaupplysningar för den som kan och vill bryta mot koderna, både tekniska och etiska,

... eller varna världens etablerade stater från att kommunicera via nätet ... eller vill han bara ha personlig uppmärksamhet? Är han en övertygad anarkist, d.v.s. att han ser ett skapande kaos, med autonomt styrda grupper, och avsaknad av hierarkier, som ett önskvärt mål.
Med andra ord direkt demokrati?
- Ja, vad vet jag - en maktfaktor som kommer att skapa nya normer för datanätets användande i framtiden är det helt klart frågan om.

Ser vi kanske också början på en ny form av nätbaserad motståndsverksamhet... vem eller vilka, kommer i framtiden att styra informationsflödet på det globala nätverket; kommer det att bli en möjlighet att annställa en "datanörd" för att komma åt eftersökta fakta och sekretessbelagd information, kanske har offentliga institutioner fått sig en verklig tankeställare när det gäller frågan om å ena sidan tillgänglighet, och andra sidan säkerhet!

På något sätt verkar naiviteten vara ganska stor på många håll när det gäller datasäkerheten, kort sagt: vill man inte offentliggöra en uppgift ska den heller inte läggas upp på nätet!
Ta del av intervjun här:
http://www.economist.com/blogs/multimedia/2010/07/wikileaks_and_afghan_papers

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8232110.ab