tisdag 26 april 2011

Trädgårdsföreningen i Göteborg - "fräcka" träd!

Vid en promenad i vårbrytningens tiden, fångade jag det här fantastiska
trädskulpturerna med min kamera
- ser nästan ut som... taggtrådsstängsel!




Är nyfiken på hur de tar sig ut i lövskrud.



Planerar ett nytt besök i maj, återkommer senare med bilddokument!


Snyggt jobbat av trädgårdsmästaren(na), måste ligga mycket jobb bakom det här resultatet.

fredag 22 april 2011

Påsk - i ett kontemplativt perspektiv.


Långfredagen har jag använt till bl.a. till en om läsning av Strindbergs Påsk, som gjorde mig mer vaken för tillvarons skörhet... men också hur lite som behövs för att återfå tron på människorna och livets skönhet.


"Allt går igen..."
- även de goda handlingarna, för eller senare!
Det ser jag som det övervägande positiva
budskapet, som jag tar till mig, ur Strindbergs till synes "enkla"passionsdrama. Utan att vara religiöst lagd kan jag känna och förstå det mänskliga behovet av förståelse och förlåtelse, för att överhuvudtaget kunna leva sitt liv ensam, och tillsammans!

Speciellt för detta kammarspel är den skira påsk- och förvårskänsla somförmedlas genom iakttagelser av hur naturens växlingar speglar och påverkar människors sinnesstämningar. Även musikens förmåga att beröra, använde sig Strindberg av ; han väver in Haydns stråkkvartett: "Die sieben Worte des Erlösers" http://youtu.be/9-TolkNZhTU i de dramaturgiska instruktionerna för uppförandet, vilket känns som ett modernt sätt att väva samman olika konstarter, vanligt nu men kanske inte vid den tiden för dramats tillkomst.

Via "dramawebben" kan du tal del av Strindbergs text direkt.
Bild: Harriet Bosse i rollen som Eleonora i uppsättning av Påsk, 1901 på Dramaten i Stockholm.
Radioteatern ger...

måndag 18 april 2011

Vårbudgeten - en fortsatt svältkur för kommunerna i Sverige!

Följande citat hämtar jag från ETCs nätupplaga: "Vi kan således konstatera att regeringen planerar att för en ökning av rikets totala i inkomster på 853 miljarder kronor kommer endast,knappt, 16 procent (136 miljarder) gå till en ökning av den offentliga konsumtionen" I Daniel Ankarloos ovan citerade artikel: Bedräglig budget från Borg , kan du läsa här i sin helhet.
-Tack för en väl genomförd analys av de ekonomisk politiska effekterna av alliansregeringens ensidiga satsningar på "arbetslinjen", d.v.s, inga satsningar på den offentliga verksamheten. Ytterligare kommentarer till 2011 års vårbudget: Privata Affärer, Dagens arbete , Fokus.

torsdag 7 april 2011

Vad står begreppet "civilsamhälle" för?

2/3 Samhället är här, och i takt med att välfärden/den offentliga verksamheten, avvecklas läggs alltmer av samhällets gemensamma ansvar för medborgarna över på det s.k. civilsamhället. Begreppet började tas i bruk under 1990-talet i samband med liberaliseringsvågen drog över Europa. Frivilligorganisationerna hyllas för sina oegennyttiga insatser, och allt mer förväntas de ta ansvar för. Ekonomiskt finns det mycket att vinna för staten och kommuner i det här sammanhanget, - man skulle kunna jämföra det med ett entreprenörskap där "genomförarna" förväntas utföra arbetet gratis, egentligen ett parasiterande på människors goda vilja, så länge de orkar ställa upp. När "frivilligkrafterna tryter" - monteras samhällsansvaret ner. När nu Svenska kyrkan går ut med sin manifestation; "Påskupprop" mot alliansregeringens nedmontering av stöd till arbetslösa och sjuka, kan man inte annat än applådera och skriva under på en lista! Att tydligt manifestera kritiken gentemot de vändningar regeringens ideologiska "krigsföring" mot sjuka och arbetslösa tar sig, är av stor vikt och värde...eftersom alltmer av de statliga ansvaret läggs på de enskilda individen. In ett totalindividualiserat samhälle, där var och en får klara sig bäst han kan. Den stat som inte ser till den svages behov är inte värt att kallas samhälle! När staten/regeringen släppt, och annullerat sin del av det samhälleliga kontraktet återstår kaos och anarki, nepotism och maffiakulturer. "Vilken är de optimala fördelningen av ansvaret för, finansiering och produktion av välfärdstjänster mellan civilsamhället, marknaden och staten?" civilsamhället kontra offentlig sektor .

Ta också del av en intressant föreläsning av Lars Trädgårdh, historiker.http://www.timbro.se/innehall/?art=hur-far-vi-liv-i-det-svenska-civilsamhallet&omr=13&page=1

tisdag 5 april 2011

April månads citat!



"Bildning är en bra sak, men man bör komma ihåg emellanåt, att... ingenting som är värt att veta, kan läras ut."

Oscar Wilde.

lördag 2 april 2011

Joan Sutherland sjunger Alcina - Händels verk tolkat ur ett klassiskt perspektiv kontra Göteborgsoperans nyskapande?

Barockens musikaliske mästare, Händel, lockade mig till Göteborgsoperan, och... det blev en oförglömlig afton. musiken tog sig in rakt i hjärtat, via sångare som presterade på topp, en stram och krävande dramaturgi och scenografi... fantastiskt! Här är det verkligen frågan om att: Less is more! Föreställningen spelas t.o.m. 16 april, se den om du har möjlighet! Läs mer om den omskakande och vackra uppsättningen av Operan Alcina: GP .

fredag 1 april 2011

NATO-partnerskapet en fråga värd att diskutera?

Det enda riksdagspartiet som röstade nej till Sveriges militära deltagandet i NATOs stöd till oppositionen i Libyen var - Sverigedemokraterna! - Intressant eller hur? När blir det aktuellt att föra en demokratisk diskussion med Sveriges medborgare, i frågan om ett eventuellt regelrätt medlemskap i NATO? Uppriktigt sagt är det en aning förbryllande hur snabbt det gick att få både vänsterpartiet och socialdemokrater med på tåget för...vem vet egentligen vad den libyska oppositionen står för och vad den vill? En humanitär hjälp är självklart ett måste, och att stödja så mycket som möjligt där den utsatta civilbefolkningen behöver hjälp. Tanken att man med militära insatser förlänger lidandet och stöttar ett inbördeskrig är dock inte så långt borta. Enligt en artikel i GP i dag har: "amerikanska CIA och brittiska MI6 i flera veckor haft hemliga agenter i Libyen" - detbörjar tyvärr alltför mycket likna många andra USAstödda uppdrag runtom i världen. Vidare uppger tidningen att: agenter från både CIA och MI6 har funnits i Libyen flera veckor! Är inte detta ett händelseförlopp som ständigt upprepar sig, i de länder och världsdelar som västvärlden har intresse av att styra den politiska och ekonomiska utvecklingen, under ett ständigt och frenetiskt viftande med det "demokratiska flagget". I ekonomiskt svåra tider är det som bekant alltid bra att ha en gemensam yttre fiende, för att förenas i sin frustration. Enligt samma artikel har dessutom: "information som samlas in av CIA också utnyttjats för att skapa motsättningar i kretsen närmast Gaddafi, vars utrikesminister Musa Kusa i förrgår hoppade av i Storbritannien" !!! Kanske det skulle vara på sin plats att sveriges regering och övriga riksdagspartier, tog ett steg tillbaka och reflekterade över vart stödet till NATO och allierade stater, kan leda i sin förlängning. Riksdag & Departement ,The Guardian, Aftonbladet, Svd, ETC.