fredag 24 februari 2012

Orsak och verkan - Annika Östberg

Jag hoppas du tar chansen att lyssna på Annika Östbergs samtal i sveriges radios radioteaterföreställning av Brott och straff, känns som väl bearbetade tankar angående känslorna kring skuld och skam. Trots 28 år i fängelse verkar hon inte varken hatisk eller bitter... det inger en känsla av hopp för mänskligheten. Det här avslappnade samtalet ger så mycket mer än de uppskruvade röstläget i många debattprogram i övriga medier, där det inte handlar om att förstå bakgrunder till handlande och tankar, utan först och främst uttrycka sig så provocerande och ogenomtänkt som möjligt! Man blir så trött...

fredag 17 februari 2012

Israel attackerar Iran?








Det här är ett mycket oroväckande framtidsscenario... men diskussionerna är ganska lama. Demoniseringen av Iran är en klassisk strategi, med en gemensam yttre fiende som minskar de inre spänningarna, i ett allt mer krackelerande reaktionärt Israeliskt styre. EU bör hålla sig utanför det vansinniga spelet om oljan och makten över mellanöstern, det oreserverade stödet till USA och Israel i alla väder, är en politik som inte gagnar EUs medborgare.





SvD

The Economist



tisdag 14 februari 2012

Efter det "kalla krigets" slut - ny "Marshallhjälp" - den här gången från Kina?

Det här är en fråga som om den förverkligas kan leda till en helt ny världsordning, ekonomiskt, politiskt och socialt!
Mycket intressant...en tid diskussion om politiska mål olch dess uppfyllande.
"Kina har under ett toppmöte med EU-ledare i Peking idag lovat att hjälpa Europa att ta sig ur skuldkrisen. Men det som EU hoppats mest på, konkreta löften om att Kina ska investera i den europeiska räddningsfonden, har Kina ännu inte kommit med."
Citat från SR Nyheter / Ekot


Ekonomiskt stöd till EU






Kalla kriget

fredag 10 februari 2012

Den synliga handen - statskapitalismen - en mer demokratisk vinkling av välfärdsproblematiken?

Efter att den nyliberala marknadsekonomins företrädare mer och mer fått börjat bekänna färg, kanske det är dags att börja granska alternativen till det nuvarande sedan 1970-talet, den totalt dominerande ideologin; marknadsekonomin.

I sin iver att dominera den globala marknaden har världens politiker glömt grunden för, varför de överhuvudtaget besitter de maktpositioner de innehar i dagens demokratiska samhällen. Att totalt strunta i den egna befolkningens behov, som i de flesta av EUs stater just nu, förefaller otroligt infantilt, och pekar på en övertro på den fartblinda verklighetsuppfattning som många så kallat folkvalda lider av idag!

"The crisis of liberal capitalism has been rendered more serious by the rise of a potent alternative: state capitalism, which tries to meld the powers of the state with the powers of capitalism. It depends on government to pick winners and promote economic growth. But it also uses capitalist tools such as listing state-owned companies on the stockmarket and embracing globalisation. Elements of state capitalism have been seen in the past, for example in the rise of Japan in the 1950s and even of Germany in the 1870s, but never before has it operated on such a scale and with such sophisticated tools."



citatet är hämtat från The economist nättidning (läs vidare i länken nedan!)


Kolla särskiltden Kinesiske ministern Tsangs uttalande angående politikernas del i upprätthållandet av det sociala statskontraktet:
SVT Play / Slutsammanfattning för World Economic Forum / Davos



torsdag 2 februari 2012

Svensk forskning - inget för Alliansregeringen?

Menar Alliansregeringen något med sin arbetslinje så bör väl satsningar på forskning inom ett av landets större exportindustrier; läkemedelsindustrin, stå högt på listan! 1200 arbetstillfällen kommer att försvinna under innevarande år, forskningen behöver statligt stöd, att som Reinfeldt konstatera att konkurrensen inom läkemedelsindustrin har skapat den givna situationen håller inte. Som statsminister bör han kunna se till hela landets bästa, inte enbart konstatera faktum. Efter att fixat in oss i finanspaktens maktkorridorer, samt lovat att låna ut 100 miljarder till IMF är det väl ingen konst att trolla fram ytterligare några miljarder skattekronor till viktig medicinsk forskning?
Kina satsar stort på forskning inom alla områden, vad gör EU länderna åt nyliberalismens ekonomiska recession i den nuvarande svältinriktade åtstramningspolitiken?


SR P1 / Ekot

Biotech

ETC